Zaproszenie

Konferencja naukowo-szkoleniowa „Śpiączka i stany ograniczonej świadomości”

W imieniu organizatorów zapraszamy rodziny i opiekunów osób w śpiączce, stanie wegetatywnym, zespole zamknięcia, stanie minimalnej świadomości oraz lekarzy, pielęgniarki, rehabilitantów, logopedów, psychologów, którzy pomagają osobom z ograniczoną świadomością na konferencję naukowo-szkoleniową „Śpiączka i stany ograniczonej świadomości” organizowaną przez Fundację Wspierania Rozwoju Neurologii „Neurologia Bydgostiensis” przy współudziale Centrum Neurorehabilitacji w Osielsku koło Bydgoszczy pod patronatem Oddziału Kujawsko-Pomorskiego PTN.

Konferencja rozpocznie się o 09:00, dnia 9 maja 2015r. w hotelu „Pod Orłem” przy ulicy Gdańskiej 14 w Bydgoszczy.

Konferencja będzie poprzedzona spotkaniami warsztatowymi w dniu 8 maja 2015r w Centrum Neurorehabilitacji w Osielsku. Tematem warsztatów będzie opieka nad chorymi w stanie apalicznym, neurorehabilitacja i niewerbalna komunikacja audiowizualna z chorymi w stanie ograniczonej świadomości oraz kynoterapia. Szczegółowy plan warsztatów i zapisy dostępne są na stronie: www.epimigren.eu.

Do wygłoszenia wykładów zaprosiliśmy specjalistów neurologii, neurochirurgii, psychiatrii, psychologii i dyscyplin pokrewnych. Konferencja będzie miała charakter interdyscyplinarny, cel który jej przyświeca to poszukiwanie rozwiązań narastających problemów medycznych i społecznych związanych z chorymi w stanach wegetatywnych i ograniczonej świadomości. Konferencja będzie poświęcona w szczególności problemom komunikacji z chorymi w stanach ograniczonej świadomości a także ich opiekunami. Będzie nam bardzo miło gościć Państwa, wspólnie z Wami wysłuchać referatów i zaprosić do dyskusji oraz podzielić się naszą wiedzą praktyczną na warsztatach.

Zapraszamy na stronę internetową www.epimigren.eu, gdzie znajdą Państwo dokładny program konferencji oraz wszystkie potrzebne informacje. Zapisy do 31.03.2015r. Liczba miejsc ograniczona.

Krzysztof W. Nicpoń

Agnieszka Kwiatkowska